Termopanele si problema condensului

1 Termopanele si izolarea peretilor

Geamurile termopan asigura o foarte buna izolare termica si fonica astfel ca impiedica circulatia aerului. Cu cat aceste geamuri sunt mai groase, cu atat aerul si caldura din exterior sunt impiedicate sa patrunda in camera. Doar ca majoritatea blocurilor vechi au peretii subtiri si foarte prost izolati astfel ca acestia absorb umezeala de afara. Astfel, in conditiile unei etansari puternice a ferestrelor apare problema condensului si implicit a mucegaiului.

Este foarte important ca in momentul in care te-ai hotarat sa montezi ferestre de tip termopan (sau le-ai montat deja dar ai probleme de condens ) sa te ocupi de izolarea peretilor (mai ales pe cei exteriori). La ora actuala exista produse profesionale pe piata (vopsele, glet, tencuiala) care au fost tratate cu solutii anti-mucegai si care permit circulatia aerului, fiind impermeabile in acelasi timp.

2 Ferestre cu sisteme speciale de ventilatie

Inainte de a opta pentru un anumit model de ferestre este indicat sa te informezi despre sistemele optionale. Este bine sa stii ca unele ferestre pot fi dotate cu un sistem automat de ventilatie, tocmai pentru a se evita aparitia condensului si a mucegaiului. Acest dispozitiv de aerisire controlata consta intr-o clapeta ce permite aerisirea optima a incaperii in momentul in care fereastra este inchisa, in acelasi timp evitandu-se formarea curentului de aer in interior. La intensificarea presiunii aerului din exterior (vant, furtuna ) clapeta se inchide automat.

Alte ferestre pot fi dotate cu un sistem de ventilatie asemanator ce este format din grile automate de admisie si extractie a aerului. Senzorul masoara nivelul umiditatii din interiorul camerei si, in functie de acest nivel, grilele de admisie cat si cele de extractie a aerului isi pot modifica sectiunea de curgere si debitul de aer vehiculat prin ele.

Este bine sa mai stii ca aceste sisteme de ventilatie pot fi montate si ulterior, indiferent daca fereastra este din PVCaluminiu sau lemn. Sistemele sunt confectionate in asa fel incat montarea lor se face strapunandu-se doar „buza” ramei si a tocului ferestrei, fara a se afecta geamul sau armatura. Pretul unui astfel de sistem este cuprins intre 33-50 euro.

3 Aerisirea corecta a camerelor

Pentru a evita problemele de condens, este recomandat ca toate camerele care au termopane sa fie aerisite de circa 3 ori pe zi. Si asta pentru a schimba aerul din camera ce poate deveni irespirabil din cauza umiditatii.

Umiditatea este produsa prin respiratie si transpiratie dar si favorizata de plantele de apartament. De asemenea, gatitul, spalatul, uscatul rufelor in camera, folosirea dusului produc aburi in cantitati mari. Este foarte important sa aerisesti periodic camerele in care ai montat ferestre de tip termopan, mai ales daca e vorba de dormitor, baie sau bucatarie. Chiar daca nu ai neaparat probleme cu mucegaiul, este bine sa te feresti de umezeala din camera pentru ca aceasta favorizeaza aparitia racelilor.

4 Spray-urile speciale anti-mucegai

Daca ai probleme cu mucegaiul din cauza ferestrelor termopan incearca sa folosesti un spray sau solutie specialeantimucegai . Aceste solutii se pulverizeaza pe peretele afectat si se lasa sa actioneze, fara a se sterge. In aproximativ 10 minute, peretele se va curata.

Este foarte important sa aerisesti foarte bine incaperea dupa ce ai folosit o astfel de solutie pentru ca, de regula, are un miros puternic de clor. Solutiile antimucegai se aplica periodic, o data la 2-3 luni si sunt destul de eficiente, daca nu ai probleme grave de condens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *